életmódváltásKutatások eredményei alapján beigazolódott, hogy helyes életmóddal betegségeket előzhetünk meg és az öregedési folyamatokat is lelassíthatjuk.

Sejtjeink az életkorral arányosan egyre kevesebbszer osztódnak, vagyis az öregedés hátterében genetikai tényezők állnak. Az ezzel foglalkozó elmélet a telomeraelmélet.

A telomerák a kromoszómák végén találhatóak és a sejtosztódások során egyre rövidebbek lesznek. Ha a telomerák elérnek egy bizonyos méretet, a sejt nem osztódik tovább, beindul az öregedés. Tehát a sejtek csak bizonyos számú osztódásra képesek.

Egy amerikai orvosprofesszor, Dr. Dean Ornish több mint harminc évvel ezelőtt klinikai vizsgálatokkal igazolta, hogy a koszorúér-betegség súlyosbodása életmódváltással megállítható, melyre egy 4 alapelves programot írt:

  • zsírszegény, vegetáriánus diéta;
  • fokozatosan felépített rendszeres mozgásprogram;
  • jóga, meditáció, légzőgyakorlatok, relaxáció;
  • csoportterápia.

2009-ben három orvost jutalmaztak Nobel-díjjal a telomerázzal kapcsolatos kutatásaikért, melyben megállapítást nyert, hogy egyes életmódtényezők, mint például a táplálkozás vagy a stressz, fokozzák a daganatos és kardiovaszkuláris betegségeket.

Forrás >>

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0