joga_anatomia_1

jóga anatómiaA jógaoktatói tanfolyamok során mindannyian tanultunk valamennyi anatómiát, de vajon mennyire éreztük ezt a tudást az oktatásban, a gyakorlatban is hasznosíthatónak? Nagy valószínűséggel inkább egy kötelező, „bemagolandó” részként tekintettél rá, s el is feledkeztél róla, hiszen ez a több ezer éves, csodálatos rendszer mindenképpen hat ránk mind energetikai, mind fizikai szinten, nem kell ahhoz anatómusnak lenned, hogy jó jógaórát tarts… Felmerül a kérdés, hogy mit tudnának mindehhez az elmélyültebb anatómiai ismeretek hozzátenni? A mai kor emberének, legfőképpen ülő életmódjából következően, új fizikális (és persze mentális) kihívásokkal kell szembenéznie. Ahhoz, hogy tanítványaid számára biztonságos gyakorlásokat vezethess, s órád a lehető legjobban ellensúlyozza azt a sok negatív fizikai hatást, egyoldalú terhelést, ami napjaik nagy részében éri őket, hogy a jógát az esetlegesen kialakuló mozgásrendszeri problémák megelőzésére megfelelően és tudatosan tudd alkalmazni, fontos megérteni mozgásrendszerünk alapvető működését.

Ebben lesz segítségedre ez a jóga anatómia tanfolyam, amelynek során a száraz, leíró anatómiát „életre keltjük” a mozgásrendszer három dimenzióban való működését vizsgálva. Gyakorlat centrikus műhelymunkára számíts, az ászanák fizikai tapasztalatait, érzeteit igyekszünk közösen, együtt gondolkodva az anatómia nyelvén értelmezni.

A jóga anatómia tanfolyamon:

 • olyan ismeretekre teszel szert, amely segítségével képes leszel a struktúra és a működés összefüggéseit átlátni, megvizsgáljuk, hogy adott szerkezeti felépítés milyen működést tesz lehetővé
 • az ászanákat, mozgások szerint, csoportokra bontva elemezzük, megfigyeljük az izmok összehangolt működését, valamint megvizsgáljuk, hogy milyen rosszul rögzült mozgásminták jelenhetnek meg az adott mozdulatban, és hogyan tudjuk ezeket korrigálni
 • betekintünk a kötőszöveti rendszerek, izomláncok világába, megnézzük, hogy a jóga mozgásanyaga milyen eszközöket szolgáltat a fenti struktúrák megfelelő „karbantartására”

A jóga anatómia továbbképzés ismeretanyag, segítségedre lesz abban, hogy óráidat prevenciós (problémák kialakulásának megelőzése) aspektusból is a legmodernebb szemlélet szerint, a modern kor kihívásaihoz igazítva vezesd. Képes leszel hatékonyan segíteni gyakorlóidat határaik felismerésében, tudni fogod, hogy melyek azok a pontok, amelyeket nem érdemes túllépni, valamint, hogy fizikális szempontból, hogyan támogathatod legmegfelelőbben tanítványaid fejlődését személyre szabottan is.

A tanfolyamra nem csak a jóga anatómia továbbképzés iránt érdeklődő oktatókat, hanem olyan, a jóga anatómia világára nyitott, „laikus” gyakorlókat is várunk: aki szeretnék fizikai szempontból is tudatosan és biztonságosan gyakorolni az ászanáka, szeretnék megtanulni azok pontos kivitelezését, valamint megismerni a lehetséges hibaforrásokat.

Az egyes modulok időtartama 4-5 óra, önállóan is elvégezhetők, de természetes csakis a teljes tanfolyamon való részvétel eredményezi a komplex megértést. Az összes modulon résztvevők tanúsítványt kapnak a teljes tanfolyam elvégzéséről.

Tematika:

 1. Bevezetés az anatómia világába
  • a mozgásrendszer felépítő egységei és működésük: csontok, ízületek, izmok
  • anatómiai alapfogalmak: síkok, irányok, elmozdulások, alapvető latin kifejezések ismertetése
 2. Gerinc, medence és vállöv anatómiája, előre- és hátrahajlító ászanák elemzésén keresztül vizsgálva
 3. Gerinc, medence és vállöv anatómiája oldalra hajlítások, csavarások elemzésén keresztül vizsgálva, a core stabilitás jelentősége
 4. Alsó végtag anatómiája, csípő nyító és álló-egyensúly ászanák elemzésén keresztül vizsgálva
 5. Felső végtag, bordakosár anatómiája, mellkas nyitó ászanák elemzésén keresztül vizsgálva
 6. A fasciatréning (kötőszöveti tréning) helye a jógában, a különböző kötőszöveti típusok felismerése és az alkatra szabott gyakorlás lehetőségei

Időpontok: Jelenleg nem indul ilyen tanfolyam!

 

Copyright © 2022 Fény Jógaterápiás Intézet
Ahol az orvostudomány, a jóga és az ájurvéda találkozik.
Weboldalt készítette: PRove Kft

Fény jógaterápiás intézet       +36 30 689 9288