Az ájurvéda az élet tudománya, mely több ezer évre nyúlik vissza. A jógával együtt a Védákban gyökerezik.
Ez az egyetlen, jelenleg is fennálló komplex gyógyító rendszer, mely az egészséggel, életvitellel, betegséggel, annak megelőzésével és a gyógyítással kapcsolatos összes aspektusra tartalmaz válaszokat.
Hangsúlyozza, hogy mindenki egyedi és más. Ezért egyéni alkati típusának és aktuális állapotának megfelelő életmódot kell folytatnia ahhoz, hogy egészséges, sikeres és boldog lehessen. Egyénenként különböző életvitel, táplálkozás, testtisztítás, munkatípus, mozgásforma, színek, illatok stb. segítik az embereket a fentiek elérésében.
Az ájurvédikus életvezetés – melynek fő alapköve a helyes táplálkozás – nemcsak a betegségek megelőzését szolgálja, hanem segít megérteni önmagunkat, a körülöttünk lévő világot, harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel.

Testtípusok – dósák

Az emberi test öt elemből épül fel: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ezen elemek tulajdonságainak, energiáinak kombinációi határozzák meg testtípusunkat, alapvető pszichés jellemzőinket, uralkodó dósá(i)nkon keresztül.
A három dósa: váta, pitta és kapha.

ájurvéda

A dósa jelentése: a „kozmikus rend megbomlása”, vagyis eltérés a természetes, egyensúlyi állapottól. Alapállapotban szervezetünk tökéletes összhangban működik. Ebben a rendszerben a dósák a szabályozók. Dósáinkat az elfogyasztott étel minősége, mennyisége, az életkor, éghajlati-időjárási viszonyok, évszakok váltakozása, környezeti feltételek, lelkiállapotok és az érzékszervek működése nagyban befolyásolja. A dósa meghatározásához használhatod dósa tesztünket.

A jóga és az ájurvéda kapcsolata

Az ájurvédát jógikus gyógyászatnak is hívják. Más megfogalmazásban az ájurvéda a mentális és testi egészség védikus tudománya, a klasszikus jóga a spirituális gyakorlás és önfejlődés rendszere.
Az ájurvéda hozzásegít az egészség megtartásához és a jógagyakorlás személyre szabott optimalizálásához.
Az ájurvédikus testtípusok megértése lehetővé teszi, hogy a különféle jóga gyakorlatok a gyakorló egyéni jellegzetességeihez illeszkedjenek, hiszen ami az egyik dósa típusú ember számára megfelelő és hatásos, az egy másik típusúnak nem feltétlen hasznos és eredményes.
Ahhoz, hogy a gyakorló helyesen tudja alkalmazni és használni a jóga gyakorlatait, elengedhetetlen, hogy ismerje saját testtípusát, amire az ájurvéda biztosít lehetőséget.
Az ájurvédikus kezelés részét képezi a jóga, hiszen a különböző ászanák, légzőgyakorlatok (pránájáma), mudrák, meditációs technikák, mantrák sokféle betegségben segítik a gyógyulást. A rendszeres és egyénre szabott jóga gyakorlás egyensúlyban tartja a három dósát, biztosítja egészségünket.
A sikeres jógaterápiához is szükség van ájurvédikus ismeretekre, az alkati típus meghatározására.
Ájurvédikus jóga tanfolyamunk segít jóga gyakorlásod optimalizálásában.
Ájurvédikus konzultációnkon megismerheted egyéni alkati típusodat, aktuális állapotodat és átfogó életmód tanácsokat kaphatsz.
Ha ennél többre vágysz és autentikus ájurvédikus orvosokkal és -helyen tisztulnál vagy gyógyulnál, segítünk indiai ájurvédikus klinikára eljutni, ahol Dr. Sunita Kasar klinika igazgató vár rád.