Íme néhány ájurvédikus jótanács a közeledő téli időszakra a teljesség igénye nélkül. Ha néhány szóban szeretnénk kifejezni a lényeget: melegítés, levesek, fűszerek, pihenés. Ha a napirendünket összhangba hozzuk az ájurvédával, akkor együtt haladhatunk a természeti törvény áramlásával, amikor pedig a természet támogat bennünket, csupa jó dolog történik az egészségünkkel.

A tél a váta évszak, – akkor kezdődik, amikor a hideg szelek lefújják a fákról a leveleket. A vátát az éter és a levegő alkotja; tulajdonságai: hideg, száraz, gyors, mozgékony, érdes és rendszertelen. Ilyenkor ezek a váta minőségek vannak túlsúlyban, ezért érdemes ellensúlyoznuk őket melegítő – pitta hatású ételekkel, fűszerekkel, ezek a fahéj, gyömbér, feketebors, csípős fűszerek.

A legjobb, amit tehetünk, hogy melegen öltözünk a hideg és a szél ellen, és sokat alszunk. A rendszeres napirend és a korai lefekvés különösen fontos a téli hónapokban.

A megbetegedést az okozza általában, ha egy hideg, szeles és nyirkos külső környezetből átlépünk egy meleg, száraz, belső klímába. A test ilyenkor több nyákot termel, hogy ellensúlyozza az orrjáratok kiszáradását.

Nagyon hasznos sok folyadékot inni, pl.: vizet és gyümölcslevet, nem szénsavas italokat! Tartsuk a benti páratartalmat 40% körüli értéken, figyeljünk, hogy ne csökkenjen ez alá, ha szükséges párologtassunk. Segíti a légutak nedvesítését, ha napjában többször szezámolajat szívunk fel, kenünk bele az orrjáratainkba.

Az étkezési szokásokat is érdmes egy kissé átalakítani, főként meleg ételeket fogyasszunk, melyekbe tehetünk a megszokottnál egy kicsit több zsiradékot. A levesek, nyugtatnak és táplálnak. Több olíva- és szezámolajat iktathatunk az étrendünkbe, akár napi fogyasztással.

A gyermekkor leggyakoribb betegsége(i) a megfázás, nátha és olykor a fülfájás, – ezek a nyákossággal, azaz a kaphával összefüggő tünetek, melyek persze felnőtteknél is előfordulnak. Megelőzhetjük vagy kezelhetjük a tüneteket már azzal is, hogy eltávolítjuk a nehéz ételeket az étrendből (ilyenek pl. a joghurt, a sajt, a fagylalt, a hideg vagy hűtött ételek, a mogyoróvaj, a banán, az avokádó, valamint a zsírban sült és a feldolgozott ételek). A tejet fogyaszthatjuk uzsonnára önmagában, és/vagy ehetünk valamilyen édes minőségű ételt (pl. a rizs, búza, zab, ghí édes minőségű).

Együnk gyümölcsöt: almát, szőlőt vagy gránátalmát. Segíti az emésztést, ha egy vékony szelet, friss gyömbért eszünk étkezés előtt. A magvak és diófélék is fogyaszthatóak ebben az időszakban, a mandula például különösen jót tesz az elmének. A fájós torokra jó a gyömbérből és kurkumából készült tea (1-1 ¼ tk fűszer egy csésze forró vízhez).

Az ájurvéda nem más, mint maga a természet. Ha felismerjük a természetben egymást követő ciklusokat, megfigyeljük, hogy milyen változások jelennek meg az egyes évszakokkal, és megtanulunk ezekkel összehangban létezni, akkor megértjük az ájurvéda alapvető összefüggéseit, egészségesek lehetünk, és harmóniában élhetünk a természettel.